Vertelvoorstelling over IJe Wijkstra: viervoudig moordenaar of slachtoffer?

U kent ons Vertelcafé wellicht van de bijeenkomsten in ’t Schienvat of van de tuin van Gerda Onnes in Kantens of van het tweejaarlijks terugkerende Vertelfestival.

We hebben hier ook al een aantal vertellers van het Westerkwartier ontvangen, zoals Geert Zijlstra, Nelle Raaphorst, Henny van der Laan, Aafke Hoek en Henk Wierenga. Hun vertelgroep “Kom op Verhoal” heeft samen met Erik van Dort (ook geen onbekende) een prachtige vertelvoorstelling gemaakt over IJe Wijkstra.

Na een aantal uitverkochte voorstellingen in het Barontheater in Opende en een opluchtvoorstelling in Kornhorn heeft Werkgroep Vertellen Kantens hen bereid gevonden deze spectaculaire en indrukwekkende voorstelling nogmaals uit te voeren op het Hoogeland. En wel in tuin en schuur van de prachtige boerderij van de familie Lambers in Zandeweer (Knijpsterweg 8 9997 HK). 

Was IJe Wijkstra een brute, koelbloedige moordenaar of was hij zelf het slachtoffer van omstandigheden? Zeven verhalenvertellers geven hun eigen versie van de gebeurtenissen, die op 18 januari 1929 Nederland in shock brachten. Dat gebeurt in de voorstelling 'IJe aans verteld'.

Getrouwde minnares

Wijkstra schoot bij zijn woning bij Kornhorn vier veldwachters dood. De politiemannen kwamen zijn getrouwde minnares Aaltje Wobbes arresteren. Zij was bij Wijkstra ingetrokken en had haar zes kinderen achtergelaten in haar echtelijke woning. De echtgenoot van Wobbes zat op dat moment in de gevangenis wegens diefstal.

Verschillende perspectieven

'IJe aans verteld' is een initiatief van taal- en cultuurstichting Mien Westerkwartier. De zeven verhalenvertellers brengen de gebeurtenissen allemaal vanuit een ander perspectief. De één praat als buurman, een ander als muzikant en een derde als veldwachter. De verhalen werpen mogelijk een ander licht op de gebeurtenissen in 1929.
U als bezoeker van onze vertelcafés en vertelfestivals mag dit indrukwekkende verhaal niet missen! Een prachtige vertelvoorstelling boeiend verteld door zeer geoefende vertellers op een van de langste dagen van het jaar, in een paradijselijke tuin en omgeving bij ondergaande zon.

Reserveer tijdig, er is slechts een beperkt aantal kaarten. Klik hier om uw kaart te reserveren.

Ook voor rolstoelen toegankelijk. Minimum leeftijd 12 jaar.