Verslag Huiskamervertelfestival 4 september 2016

Al heel vroeg in morgen kwamen van heinde en ver de eerste deelnemers aan de workshop “Vertellen” ons dorp binnen. Op enthousiaste manier bracht Herman Kruize hen de kneepjes van het vak bij.

Intussen kwamen de vertellers in Kantens aan. Ze stelden zich aan elkaar voor, dronken koffie en bereidden zich samen voor op de dag.

Voor het dorpshuis ‘t Schienvat riep de omroeper iedereen op om naar het Festival te komen en de zaal stroomde vol. Spreekstalmeester Annet van Velde heette ons hartelijk welkom op dit vierde Vertelfestival in Kantens.
Om 12 uur opende de heer Schollema met een mooi eigen verhaal het Festival.

Bianca Boxtart, schrijfdocente, had met de kinderen van de basisschoool “De Klinkenborg” uit Kantens quotes op steigerhout gemaakt. Zij leidde de wandeling langs deze borden door het dorp in. Daarna trok iedereen in een lange stoet voorbij, glimlachend om de leuke teksten.

De gastheren en- dames nemen de acht vertellers mee naar hun huizen en na korte tijd komen de luisteraars de huiskamers binnen.
Geboeid wordt er geluisterd naar het persoonlijke verhaal van Annie Mekel, het bijzondere verhaal uit duizend-en-een-nacht van Vamba Sherif en het sprookje van Patricia Bleesing. Naar het spannende verhaal van Anneke Schootstra werd ademloos geluisterd,  Sharon Doelwijt, met haar grappige expressie, werd begeleid door haar drummer en het Grieg Piano Duo droeg hun verhaal van Reinaert de vos voor, doorweven met pianomuziek. Greet Vrijenhoek vertelde haar volksverhaal in prachtig Gronings, omlijst door harpmuziek van Engbert de Leeuw en Nelle Raaphorst wist iedereen te boeien met haar mooie verhaal.

 

(v.l.n.r. Annie, Vamba, Patricia, Anneke, Engbert, Grieg Duo, Greet, Sharon en Nelle)

 

Na ieder verhaal verhuisden de groepen luisteraars en trokken naar een volgende verteller. Weer in een andere huiskamer, weer in een andere sfeer. Zowel de luisteraars als de vertellers kregen telkens een warm onthaal. De mensen  kwamen in het dorp het dweilorkest van Boreas uit Usquert tegen, dat er vrolijk op los blies. Ergens nabij een garage stonden twee grappige muzikanten, het duo “BenK”, dat de passanten vermaakte met hun muziek. Ook Miriam Wassink droeg haar steentje bij met haar gitaar en zong vrolijke liedjes.

Vol van verhalen kwam iedereen weer (hongerig) terug naar het Schienvat. Annet nodigde iedereen uit om aan tafel te gaan en er werd lekker gegeten.
Om zeven uur begon het avondprogramma, waarin iedere verteller nogmaals een kort verhaal liet horen.
Na de pauze kwamen er nog drie optredens, waarvan iedereen genoot.

De dag werd afgesloten door de voorzitter Corrie Lenstra. Zij raadde de mensen aan om vooral op de website en de facebookpagina van het Vertelfestival te blijven kijken en wenste iedereen wel thuis. Tot ziens op een avond van het Vertelcafé (eens in de  drie maanden) of tot over twee jaar op het vijfde Huiskamervertelfestival.

 

foto's